top of page

Toegepaste osteopathische integratie

Ondertitel: evaluatie en behandeling van patiënten met lage rugpijn of cervicale klachten

In deze praktische cursus leren deelnemers in korte tijd patiënten met lage rugpijn of cervicale klachten correct en efficiënt te beoordelen, onderzoeken en te behandelen. 

We vertrekken vanuit de klacht van de patiënt.

Verschillende soorten pijn worden besproken en herkend tijdens de anamnese en afhankelijk van het type pijn, de klachtenveroorzakende structuur en het type patiënt wordt een specifiek therapeutisch doel gedefinieerd en in de praktijk uitgewerkt.

De cursus bestaat uit 40% theorie gericht op de kennis en vaardigheden van de deelnemers en 60% praktische ontwikkeling van strategieën, tests en technieken.

De cursus wordt ondersteund door een PowerPointpresentatie en 3 elektronisch boeken.

DOCENT:  Luc Peeters, MSc.Ost.

 

Luc Peeters, MSc.Ost.

Luc Peeters is osteopaat sinds 1985. Hij behaalde een Master of Science in Osteopathie en was van 1987 tot 2020 mededirecteur van de grootste Academie voor Osteopathie in Europa. Hij creëerde curricula, syllabi en academische accreditaties van verschillende universiteiten. Hij schreef meer dan 70 boeken en artikelen over osteopathie in verschillende talen.

TIJD: de cursus omvat 2 x 3 lesdagen en is ingedeeld in 12 delen.

DATA:

 

  • 19-20-21 juni 2025

  • 18-19-20 september 2025

  •  

    Deelname kan alleen voor beide data.

    TAAL: Nederlands

     

    INDELING

    Deel 1 behandelt patiënten met lage rugpijn. Is de rugpijn mechanisch met of zonder structurele schade, vasculair-veneus of ischemisch, inflammatoir of infectieus? Is de pijn afkomstig van de heup, het SI-gewricht, de lumbale wervelkolom of is er een viscerale of metabole component? Praktijkvoorbeelden.

     

    Deel 2: uit welke structuur komt de pijn voort? Hoe bepalen we behandelstrategieën en -doelen en hoe behandelen we efficiënt? Testen en technieken.

     

    Deel 3: praktijkvoorbeelden en praktische toepassingen.

    Deel 4: snelle mechanische testen bij lage rugpijn.

     

    Deel 5: geïndividualiseerde technieken bij patiënten met lage rugpijn.

     

    Deel 6: globaal overzicht: patiënten met lage rugpijn. Praktijkvoorbeelden en oefensessie.

     

    Deel 7 gaat over patiënten met nekpijn: is de nekpijn afkomstig van een cervicale structuur of wordt de pijn doorgegeven vanuit de thoracale wervelkolom, thoracale organen, middenrif of buikorganen? 

     

    Deel 8: praktijktoepassingen in het onderzoek van de cervicale wervelkolom (mechanisch, neurologisch, vasculair, metabool).

     

    Deel 9: differentiaaltesten bij cervicale klachten. Komt het probleem vanuit de thoracale wervelkolom of vanuit het viscerale of fasciale systeem?

     

    Deel 10: de bovenste thoracale regio en haar rol in de vascularisatie en oxygenatie van de patiënt en de cervicale klachtenstructuur. Theorie en praktijk.

     

    Deel 11: hoe bepalen we vervolgens de respectievelijke behandeldoelen en -strategieën en hoe gaan we efficiënt te werk tijdens de behandeling?

     

    Deel 12: globaal overzicht: patiënten met cervicale. Praktijkvoorbeelden en praktische oefensessie.

    LOCATIE
    ICZO vzw 

    Campus Antwerpen: Joe Englishstraat 56 - 2140 Antwerpen - België

    INSCHRIJVEN
    Dit kan via:https://www.iczo.be/nl/opleidingen/osteopathische-integratie

    ACCREDITATIE osteopathie.be: JA onder nr. 585257.

    AANTAL PLAATSEN
    Beperkt tot 24

    bottom of page